Avloppets A-B-C

Stopp i avloppet?

Har det blivit stopp i avloppet? Eller bubblar det, rinner undan väldigt långsamt eller luktar det illa? Då kan du kan behöva hjälp av en spolbil. Men innan du ringer efter oss kan du ju alltid kolla om du kan lösa problemet själv.

Är det stopp överallt?

Är både kök, toaletter, badrum och tvättstuga påverkade så är problemen förmodligen i avloppsstammen eller i ditt enskilda avlopp alternativt i kommunens ledning. Har du kommunalt avlopp så kolla med en granne om de också har problem. Är det problem även hos grannarna och ni har kommunalt avlopp så ring kommunen eller det kommunala bolaget som ansvarar för ledningarna.

Är det bara hos dig det är stopp?

Är det bara i din bostad problemet finns så fortsätter vi leta. Har du enskilt avlopp med en pump som pumpar bort vätskan så kolla om pumpen fungerar eller om slamkakan i avloppsbrunnen täcker för inloppet från bostaden. Är problemen bara på ett ställe i bostaden så kolla och rengör vattenlåsen där.

Luktar det avlopp?

Om det luktar avlopp i bostaden så är det vanligaste att en golvbrunn har torkat, så att lukt från avloppet kommer upp. Det kan finnas en golvbrunn som inte används längre och har hamnat under ett skåp eller i ett utrymme som inte används så mycket. Häll ett par liter vatten i alla vattenlås och golvbrunnar du hittar och vänta en halv dag för att se om lukten försvinner.

Det händer också att packningarna i vattenlåsen torkar och spricker och då behöver de bytas. Ring en VVS-firma om du inte vill göra det själv.

Är problemet i köket?

Om problemen är i köksavloppet och det inte hjälper att rengöra vattenlåset, så kan det vara värt att prova att hälla 4-5 liter riktigt varmt vatten i köksvasken. Det kan göra att fettbeläggningar som sitter i ledningen släpper och flödet blir bättre. Om det är väldigt trångt i rören så kan varmt vatten göra att beläggningar lossnar men fastnar längre ut i ledningen och då kan det bli helt stopp istället.

Har du använt propplösare? (Berätta det för vår personal innan de börjar arbeta).

Det finns olika medel och kemikalier att köpa som ibland kan hjälpa för att lösa ett mindre stopp. Tänk på att det ofta är frätande ämnen och följ skyddsinstruktionerna från tillverkaren. Om du använder propplösare men stoppet inte släpper är det mycket viktigt att du berättar det om du beställer en spolbil för att lösa problemet. Risken är annars att chauffören i spolbilen kan få frätskador.

Om inget hjälper.

Kvarstår problemen eller det helt enkelt är så att du inte vill, hinner eller kan försöka lösa det själv, så är du alltid välkommen att kontakta oss på Petterssons Miljö.

Vi har spolbilar i Halmstad, Falkenberg och Varberg och vi har jour dygnet runt, varje dag. Vi spolar ledningarna med högtryck och ibland med hetvatten. Om det behövs så kan vi också filma ledningarna för att se vad som kan ha orsakat problemen.

Välkommen att höra av dig till oss på 035 – 260 42 00.

Fler inlägg från Petterssons Miljö

Petterssons Miljöåkeri blir Petterssons Miljö

Petterssons Miljöåkeri blir Petterssons Miljö

Ökat fokus på återvinning och verksamhetsavfall! Ända sedan 1940-talet har åkeriverksamheten varit en central del i vårt erbjudande tillsammans med spolning, slamsugning, m.m. Nu ömsar vi skinn och med utökade tjänster inom återvinning och verksamhetsavfall...

Årets kompetenspris 2021

Årets kompetenspris 2021

Petterssons Miljöåkeri fick utmärkelsen ”Årets kompetensföretag” på näringslivets gala i Halmstad 2021. Juryns motivering är ”Årets kompetensföretag 2021 är ett familjeföretag som jobbar målmedvetet med sin personal och deras lärande. De skapar goda förutsättningar...